Aanbod

Vipassãna

Data: zaterdag 5; 12 & 19 november van 10.00 tot 13.00 uur.

De eerstvolgende introductiecursus Vipassāna-meditatie is in het najaar van 2022 op drie zaterdagochtenden.

De cursus is als voorbereiding op de doorgaande woensdagavond bijeenkomsten.

De cursus wordt alleen in fysieke vorm aangeboden.

Plaats: Centrum ‘De Poort’, Luijbenstraat 48, Den Bosch. Het centrum is 2 minuten lopen vanaf het centraal station. www.centrumdepoort.nl

Begeleiding wordt gegeven door Chris van der Velden op basis van Dana (voor omschrijving zie onder aan deze pagina). Voor de huur van de ruimte en geserveerde thee vragen we een bijdrage van €75. Voor drie keer. Ook hierbij kun je geven naar wat je kunt geven.

Aanmelden kan middels c.ofthefields@protonmail.com

Wekelijks samen vipassãna beoefenen

Elke woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur .

De vipassana meditatieavonden zijn vanaf 19 januari weer in hybride vorm: zowel live als online (ZOOM) te volgen

De groep wordt begeleid door Chris van der Velden. Er is loop- en zitmeditatie. Na aangekomen te zijn in de stilte van de meditatiezaal, belichten we een situatie uit het dagelijks leven vanuit boeddhistisch perspectief. Aan het eind van de avond is er ruimte om meditatie ervaringen te delen en het beantwoorden van vragen.

De avond wordt afgesloten met metta meditatie. De groep is toegankelijk voor mensen die een introductiecursus Vipassãna meditatie of een Vipassãna retraite gevolgd hebben.

Soms wordt de meditatieavond alleen online aangeboden (zie hiervoor onderstaand schema). Dit is bij afwezigheid van Chris of indien het centrum gesloten is. De online bijeenkomsten duren één uur (19.00 tot 20.00 uur) en bestaan uit: korte Dhamma impressie, zitmeditatie en delen van meditatie- ervaringen

De begeleiding is op Danabasis. Voor de huur van de meditatieruimte in het centrum de abonnementskosten van ZOOM en andere overheadkosten, vragen we graag een bijdrage. Het is aan deelnemers vrij om te geven.(zie voor omschrijving ‘vrijgevigheid’ onder Dana)

Indien je Dana wil geven in de vorm van geld dan kun je dat overmaken naar:

CHM van der Velden Rekeningnr.: NL28ASNB0782888046 Graag o.v.v. “Dana begeleiding” of “Dana organisatie” (dit laatste omvat de kosten voor het abonnement op ZOOM, in corona-tijd, huur meditatieruimte en andere overheadkosten.

Meditatieavonden 2022

mei: 4 (alleen online)-11-18-25; juni: 1-8-15-22-29 (alleen online); juli: (hele maand alleen online) 6-13-20-27; augustus: (hele maand alleen online) 3-10-17-24-31

Aanmelden graag via het e-mailadres op de contact pagina.

Insight dialogue

Maandelijks insight dialogue beoefenen

Er is één keer per maand een avond Insight Dialogue.
Op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.
Voorwaarde: basiscursus Vipassãna  of retraite Insight Dialogue gevolgd hebben.

De insight dialogue avonden in 2022 dragen als thema: “De vijf hindernissen”

  • verlangen
  • boosheid
  • rusteloosheid
  • slaperigheid
  • twijfel

Aanmelden kan indien je deel kunt nemen aan alle bijeenkomsten en bekend bent met vipassana meditatie of insight dialogue. Aanmelden graag via de contactpagina.

De begeleiding van de insight dialogue avonden wordt, na het overlijden van Inez, gegeven door Connie van Geffen en Chris van der Velden onder supervisie van Nynke Humalda (leraar Insight Dialogue) en aangeboden op danabasis. Voor de huur van de meditatie-ruimte wordt een bijdrage gevraagd. Voor omschrijving en mogelijkheid tot het geven van Dana, zie onder Vipassana.

Data Insight Dialogue 2022: “De vijf hindernissen”:

6 januari (online); 10 februari; 10 maart; 7 april; 12 mei; 2 juni

Metta

Het beoefenen van deze vorm van meditatie opent het hart en verstilt de geest. Het is een veilig baken te midden van zware stormen.

Aan het einde van elke vipassana meditatieavond wordt metta meditatie beoefend. Jaarlijks wordt er een metta meditatiedag georganiseerd. Dit jaar werd de dag begeleidt door zr. Viranani.

Zuster Virañani is een boeddhistische non uit de VS (Hawaï). Ze is diepgeworteld in de Dhamma door beoefening, studie en overdracht van de Dhamma. Ze mediteert sinds 1979 in de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw, de Thaise bostraditie en heeft gewerkt in de Insight Meditation Society in de VS. Zuster Virañani werd in 2006 in Myanmar tot boeddhistische non gewijd met Sayadaw U Pandita als haar leraar en is momenteel verbonden aan een gerenommeerd meditatiecentrum (Chanmyay Myaing van U Indaka Sayadaw), ook in Myanmar. Ze heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van retraites over de hele wereld. Ze spreekt met veel compassie en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Zuster Virañani is bedreven in zowel Vipassāna als Metta meditatie. Samen met anderen initieerde ze Metta-in-Action, een stichting die jonge nonnen in Myanmar ondersteunt. 

Metta contemplatie door Zenju Earthlyn Manuel

Moge alle wezens zorg en liefde kennen, gehoord worden, begrepen en erkend ondanks verschillende meningen en visies,  mogen ze geaccepteerd worden zoals ze zijn in dit moment,  met geduld omringt , mogen ze leven zonder de angst beroofd te worden van hun leven, zonder de angst voor lichamelijk geweld. 

Moge alle wezens gelukkig zijn in de ruimste zin van het woord, gevoed worden, gekleed, zó bejegend worden alsof hun leven waardevol is, moge alle wezens gewaardeerd worden, zich overal op deze planeet welkom voelen, 

mogen ze vrij zijn van haat, in zichzelf en jegens anderen, vrij van wanhoop, van oorlog, armoede, slavernij, onderdrukking en geweld, mogen ze een huis hebben en beschermd zijn,  mogen ze ontvangen wat nodig is om waardig te leven, zonder schaarste, mogen ze vreugde aan het leven beleven, zonder angst voor elkaar,  mogen ze vrijuit kunnen spreken, in de geest en met de stem van onvoorwaardelijke liefde. 

Moge alle wezens tijd hebben om te rusten, stil te zijn en de stilte te ervaren. 

Door iedereen gezien als familie. 

Moge alle wezens ontwaakt zijn.  (vertaling Michaël Verlouw)