Aanbod

Vipassana

Wekelijks samen vipassana beoefenen

Elke woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur .

Hoewel het vanaf 1 juni, voor groepen tot 30 personen, toegestaan is om elkaar weer fysiek te ontmoeten ( onder voorwaarden en met inachtneming neming van 1,5 meter afstand) ontmoeten wij elkaar, in ieder geval, tot september op digitale wijze middels ZOOM. Dit besluit is genomen na zorgvuldige afweging.

Indien je “nieuw” bent en graag deel wil nemen aan de ZOOM bijeenkomsten kun je je aanmelden via de link onder aan deze pagina.

De groep wordt begeleid door Inez Roelofs of Chris van der Velden. Er is loop en zitmeditatie, Een korte Dhamma uitleg en ervaringen delen aan het eind.

Er kunnen vragen gesteld worden en we eindigen met Metta-meditatie. De groep is toegankelijk voor mensen die een basiscursus Vipassãnameditatie of een Vipassãna retraite gevolgd hebben.

De begeleiding is op Danabasis.

Op zondag 14 en 28 juni biedt Inez, via Sangha Metta, een begeleide meditatie aan van 9.00 uur tot 9.45 uur middels ZOOM. Voor informatie kun je een mailtje sturen naar: inez.roelofs@gmail.com

Dana

Dana (vrijgevigheid)

Het principe van Dana is in onze Westerse maatschappij niet echt bekend. Wij zijn gewend aan ruilhandel en betalen voor iets dat we willen hebben. En we zijn gewend een prijs te vragen voor een product of dienst die we leveren. Dana heeft niet alleen betrekking op materiële dingen, maar ook op het geven van je tijd en aandacht. Beoefening van dana is in feite een uitdrukking van liefde. Hoe meer liefde er aanwezig is hoe vanzelfsprekender beoefening van dana wordt.

Dana is in het Boeddhisme één van de tien perfecties en wordt als eerste genoemd. Dana is daarom erg belangrijk in de beoefening van boeddhisten. Dana staat voor: Vrijgevigheid, vriendelijkheid, openheid. Als je vrijgevig bent, zomaar zonder dat je er iets voor terugverwacht, heeft dat gevolgen. Je hoeft daar verder niets voor te doen. Vrijgevigheid is het tegengif voor begeerte (één van de vijf hindernissen en één van de onheilzame wortels in de boeddhistische beoefening).

Dana doet een appèl op eigen verantwoordelijkheid en redelijkheid. Eenvoudig uitgangspunt is: Je weet wat redelijk is en van daaruit doe je wat je kunt, niet meer en ook niet minder. Wat je doet, doe je graag en van harte, net zoals degenen die hun kennis en kunde met jou delen dat graag en van harte doen.

Dana is een systeem dat gebaseerd is op redelijkheid. Dana is een gift, geschonken vanuit het hart, in overeenstemming met ieders mogelijkheden en omstandigheden. (tekst is van de Zen-peacemakers)

Indien je Dana wil geven in de vorm van geld dan kun je dat overmaken naar:

CHM van der Velden Rekeningnr.: NL28ASNB0782888046 Graag o.v.v. “Dana begeleiding” of “Dana organisatie” (dit laatste omvat de kosten voor het abonnement op ZOOM, huur meditatieruimte, zodra deze weer in gebruik genomen wordt) en andere overheadkosten.

De mediatieavonden in 2020 vinden plaats in centrum “De Poort” en zijn op:

Mei: 13-20-27 Juni: 3-10-17-24 Juli: 1-8-15-22-29

Augustus: geen gezamenlijke meditatie

September: 2-9-16-23-30 Oktober: 7-14-28 November: 4-11-18-25 December: 2-9-16

Aanmelden graag via de contact pagina.

Insight dialogue

Maandelijks insight dialogue beoefenen

Er is één keer per maand een avond Insight Dialogue.
Op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.
Voorwaarde: basiscursus Vipassãna  of retraite Insight Dialogue gevolgd hebben.

Voor deelname tijdens Corona-tijd zie notitie hiernaast onder Vipassana.

De insight dialogue avonden in 2020 dragen als thema de 10 parami (volmaaktheden):

vrijgevigheid; moreel gedrag; verzaking/vrijwillig afzien van iets; energie/ijver; wijsheid; geduldige discipline; waarheidsliefde; onvoorwaardelijke toewijding; welwillende goedheid; gelijkmoedigheid

Aanmelden kan indien je deel kunt nemen aan alle bijeenkomsten en bekend bent met vipassana of insight dialogue. Aanmelden graag via de contactpagina.

De insight dialogue avonden worden evenals de vipassana meditatieavonden aangeboden op Dana basis. Voor omschrijving en mogelijkheid tot het geven van Dana, zie onder Vipassana.

Data 2020: 14/05 – 18/06 – 24/09 – 15/10 – 26/11 – 17/12

Metta

Het beoefenen van deze vorm van meditatie opent het hart en verstilt de geest. Het is een veilig baken te midden van zware stormen.

Aan het einde van elke vipassana meditatieavond wordt metta meditatie beoefend. Jaarlijks wordt er een metta meditatiedag georganiseerd.

Zr. Viranani, een Boeddhistische non woonachtig in Myanmar (Birma), wordt jaarlijks uitgenodigd voor het begeleiden van een metta meditatiedag.