Vipassãna meditatie

Vipassãna betekent “anders zien” “ dieper zien”. Door ervaring kunnen we dat leren. Vipassãna meditatie is een pad van zuivering van de geest. Als we heel stil zitten kunnen we opmerken wat er in lichaam en geest precies en op dit moment gebeurt. Door dat te ervaren leren we onszelf echt kennen. Onze verlangens, irritaties, blinde vlekken, illusies. Kortom wat we willen hebben en houden en wat weg moet, waar we van af willen. Het is een innerlijke reis, welke bij voldoende toewijding ruimte geeft en voortschrijdend inzicht . Zowel op het meditatiekussen als in het dagelijks leven.

Geschiedenis

Doordat Boeddha Sakyamuni 2500 jaar geleden via een lange weg uiteindelijk tot de totale bevrijding kwam hebben sindsdien veel Boeddhistische leraren de meditatie door gegeven. De achtergrond van de Vipassãna-meditatie welke wij beoefenen heeft zijn oorsprong in de Theravada traditie en volgt de lijn van Eerw. Mahassi Sayadaw

Inez Roelofs beoefent ruim twintig jaar Vipassãna meditatie, eerst bij Mettavihari en Jotika Hermsen; en later ook bij Henk van Voorst en Bhante Sujiva.

Jotika Hermsen
Jotika Hermsen
Bhante Sujiva
Bhante Sujiva